NO.4
THE AFRICAN LUXURY MAGAZINE
Spring/Summer 2020

Reisverslag van Kim Homan.

Samen met mijn collega Renate nam ik de proef op de som: op de fiets om Marrakesh te ontdekken! En onder begeleiding van een ervaren gids kom je dan op plekjes die je zelf niet snel zal vinden.

Pikala Bikes

Na het ontbijt gingen we naar Pikala Bike Centrum. Pikala heeft een Nederlands tintje omdat het een recyclingproject is waarbij oude Nederlandse fietsen een 2e leven krijgen. Pikala traint de lokale jeugd om professionele fietsgids te worden. En daar hoort ook een cursus fietsenmaker bij. Maar dat even terzijde. Onze gids Ayoup stond al te wachten en na een korte uitleg (in goed Engels) sprongen we op de oranje fietsen.  De hele fietstocht is ongeveer 15 km en duurt zo’n 4 uur, met een leuke koffiestop onderweg en voert door vier wijken van Marrakesh.  Eén regel werd nog even heel duidelijk gezegd … fiets zoveel mogelijk in één lijn achter elkaar.

Medina van Marrakesh

De straatjes in de medina (binnen de ommuurde stad) zijn namelijk erg smal. Je kijkt je ogen uit wat je onderweg tegenkomt. Oud en nieuw komen samen in de smalle straatjes. Kleine winkeltjes waar koper nog met hamer en bijtel wordt bewerkt en veel kunstig opgestapelde groenten en fruit. Ronkende scooters passeren sjokkende ezels, een moskee staat vreedzaam naast een kerk of een synagoge en de geuren en kleuren zijn bepaald spectaculair te noemen. Aangezien de meeste winkels binnen de medina rond 10.00 open gaan komt het verkeer langzaam op gang en wordt het drukker in de straten.  Er zijn zoveel nieuwe indrukken dat we echt steeds om ons heen willen kijken om vooral niets te missen maar Ayoup fietst rustig door en gebaart dat we hem moeten volgen. Regelmatig staat hij stil en praat ons bij over bijzondere gebouwen of bijzondere beroepen. Zo stoppen we even bij een bakkerij en mogen we bij de bakoven kijken. Het is een publieke bakkersoven, zoals gebruikelijk in Marrakesh. Nou is het niet zo dat niemand een oven heeft, maar brood uit een met hout gestookte oven is veel lekkerder en díe heeft niet iedereen. Verbaasd vroegen wij ons af hoe de bakker wist van wie elk brood was.  De bakker herkent de theedoeken die over het brooddeeg liggen!

Uitzicht over Marrakesh

Ook gingen we de achteringang van de openbare hamam (badhuis) in. Aan de achterkant zit iemand de hele dag de oven op te stoken. Daar geven sommige mensen ook hun kookpot/tajine af die er dan de hele dag in de hete as staat te stomen. Onderweg streken we neer op een dakterras voor koffie met heerlijke koekjes. Aangezien Marrakesh alleen laagbouw heeft (niet hoger dan een palmboom) heb je een goed zicht over de stad. Via mooie pleinen, door stadspoorten waar ooievaars bovenop zitten en langs moskeeën en palmbomen kwamen we weer bij de fietsenverhuur. We hebben ècht genoten. De stad bekijken terwijl de wind zachtjes om je oren fluistert en de geuren en geluiden die extra dimensie geven is ècht leuker dan in een airconditioned auto. We kwamen ogen en oren te kort, het is een geweldige belevenis die we zeker aan al onze klanten zullen adviseren.

 

 

Bekijk ook: Puur Marokko

Een reis naar de essentie van Marokko; van Marrakesh, één van Marokko’s interessantste steden, via Essaouira aan de Atlantische kust naar de serene rust en de imposante vergezichten van Le Désert d’Agafay aan de voet van het Atlasgebergte.

Romantische Riad’s, Tours Marrakesh onder deskundige begeleiding, Luxe Berbertent in de woestijn en Heerlijk Marokkaans eten.

BEKIJK REIS