NO.4
THE AFRICAN LUXURY MAGAZINE
Spring/Summer 2020

Op het zuidelijk halfrond zijn de seizoenen tegengesteld aan die van ons. Bovendien zijn de jaargetijden herfst en lente doorgaans wat korter dan wij in Europa gewend zijn. Het einde van de winter en de komst van de prille lente (september) betekent voor de Zuid Afrikaanse Westkaap het verdwijnen van de winterse depressies, een kleurexplosie van wilde lentebloemen in Namaqualand en de aankondiging van het drukke en aanstaande zomerseizoen.

Hermanus: zuidkapers en walvissen

Maar het betekent ook dat honderden Zuidkapers zich al hebben verzameld in de baaien van het Kaapse schiereiland en Hermanus, waar ze ieder jaar opnieuw tot eind oktober, begin november zullen blijven om te paren en te kalveren. Op zoek naar de beschutting van False Bay en Walker Bay hebben ze bijna vierduizend kilometer afgelegd. Van de ijzige Antarctische wateren naar de warmere Kaapse westkust.

Samen met de jaarlijkse komst van de Zuidkapers trekken ook veel toeristen richting de westkaap. Hermanus staat erom bekend dat je vanaf de kant de walvissen al goed kunt zien. Er loopt een 12 kilometer lang pad over de kliffen vanaf de nieuwe haven tot en met het strand van Grotto Beach. Een prachtige wandeling met goed zicht op de walvissen garantie.

Het is ook mogelijk om met een boot het water op te gaan en de walvissen van nog dichterbij te bekijken. Er zijn maar vijf vergunninghouders die passagiers aan boord mogen nemen. Alle andere vaartuigen in de baai zijn verplicht om minimaal 300 meter uit de buurt van te blijven. Door te boeken bij een van de vijf vergunninghouders kun je op verantwoorde wijze blijven genieten van dit jaarlijks terugkerende natuurspektakel. Er staat in de baai doorgaans een flinke deining dus je moet wel aan pilletjes denken of zeebenen hebben.

Gansbaai en De Hoop natuurreservaat

Hoewel Hermanus zichzelf heeft uitgeroepen tot Walvis hoofdstad is het niet de enige plek in de Kaap provincie waar vanaf de waterkant walvissen worden gespot. Als je doorrijdt over de R43 kom je vanzelf in Gansbaai. Gansbaai is van oudsher een vissersplaats, maar bij toeristen vooral bekend om de Grote Witte haai en ‘shark-cage-diving’. Vrij vertaald betekent shark-cage-diving dat je plaatsneemt in een aluminium kooi-constructie die vanaf een boot wordt neergelaten tot vlak onder de waterspiegel. Nieuwsgierige witte haaien duwen soms met hun neus tegen de kooi. Het is duidelijk dat Gansbaai ook een goede plek is voor het spotten van walvissen en waar het zelfs in het hoogseizoen een stuk minder druk is dan in het verderop gelegen Hermanus.

Vanuit Gansbaai kun je een dagtrip maken naar het De Hoop natuurreservaat of je kunt er blijven overnachten in een van de prachtige accommodaties. De Hoop en het stuk oceaan ervoor is tot vijf kilometer uit de kust tot bescherm natuurgebied verklaard. Geen wonder dat het hier wemelt van de Zuidkapers die zich in dit beschermd stuk kustgebied niet druk hoeven te maken over toeristenbootjes en afgedankte visnetten. Gegarandeerd dat je ze kunt zien omrollen en spelen vanaf de top van de Koppie Alleen duinen. Op een warme dag kun je bij laag water pootje baaien in de ‘rockpools’.

Cape Infanta en Witsand

Vind je rijden over gravel wegen helemaal niet erg en heb je de tijd dan zoek je het nog verder oostwaarts en bezoek je de afgelegen kustplaatsjes Cape Infanta en Witsand aan de monding van de Breede rivier. Vanaf hier kijk je uit over de kalme zee van San Sebastian Bay. Volgens ingewijden een kraamkamer voor de Zuidkapers. De kans is dan ook groot dat je hier moeder en kalf samen ziet. Je bent echt een toegewijde walvis-spotter als je zo’n end buiten Kaapstad op zoek gaat naar deze vriendelijke zoogdieren terwijl je met een beetje geluk ook walvissen kunt zien vanaf de oevers van de Mother-City.

Bekijk ook: 16-daagse luxe rondreis

Samen nog eens een luxe rondreis maken in Zuid-Afrika staat bij veel gezinnen op het wensenlijstje. Daarom zijn wij alvast op pad gegaan en hebben onze zuidkustroute nog eens opnieuw bekeken. Ditmaal door de bril van families met jonge of oudere kinderen. Dus geen gedoe met malaria en zo maar wel met allerlei leuke plekken waar van alles te zien en veel te beleven is. Bovendien kan je deze route met de auto prima zelf rijden. Check onze suggesties hieronder en vertel ons wanneer je gaat.

Highlights: Kaapstad, Beklimmen van de Tafelberg, Kaapse schiereiland met Afrikaanse pinguïns, Fatbiken over het strand, Jeepsafari’s en meer
Prijs v.a.: € 3.325,- p.p.

BEKIJK REIS