NO.4
THE AFRICAN LUXURY MAGAZINE
Spring/Summer 2020

Reisverslag van John Pieterse.

De hoofdstad van Zambia is Lusaka!

Thuis en op de middelbare school vond ik het leuk om op landkaarten te speurneuzen en dan probeerde ik me voor te stellen hoe het leven in steden als Ouagadougou of Lusaka eruit zou zien, of op de Noordpool. Vooral de plaatsen en gebieden ten zuiden van de evenaar hebben een bijzondere aantrekkingskracht op mij, later nog versterkt door het lezen van –bijna- alle boeken van Wilbur Smith. Leest iemand die nog, vraag ik me af?

Inmiddels ben ik al lang geen middelbare scholiere meer en als ik iets wil weten, zoek ik het op internet. Bovendien heb ik het geluk dat ik een aantal van die plaatsen en landen inmiddels zelf heb bezocht. Vorig jaar vroeg J. me om mee te gaan op studiereis naar Zambia. Zambia? Jaaaa! Kan ik met eigen ogen aanschouwen hoe Lusaka er uitziet en welke vibe het heeft. Elke stad en elk gebied heeft een eigen vibe, dat wist je toch wel?

Van Lusaka naar Kafue National park

We beginnen dus in Lusaka, waar we logeren in het Latitude 15°, dat letterlijk overstroomt van kunst en design en onbewust de romantische sfeer van de 50-er jaren van de vorige eeuw ademt. De volgende ochtend, voor dag en dauw vertrekken we naar het Kafue National Park. Een lange reis van ruim 5 uur, maar we vervelen ons geen moment. We passeren het ene na het andere dorp, waar het leven –zo lijkt het- zich afspeelt op straat. Zo kun je om de 50 meter naar de kapper of een telefoonkaart kopen! Tja, je moet toch wat. Eenmaal in Kafue National Park rijden we, beschermd door de rook van smeulende olifantenpoep, door zwermen tse-tse vliegen. Een tijdelijk ongemak, want langs de rivier of eenmaal in kamp, verdwijnen ze als sneeuw voor de zon. We verblijven in Kaingu Safari Lodge, een kleine lodge aan de Kafue rivier, waar alles om de rivier draait en alles wat daarin leeft, groeit en bloeit. We borrelen op een enorme rots midden in de rivier en vinden dat we bofkonten zijn. Vanaf nu zijn we verkocht en zullen onze reis nog dikwijls op het water te vinden zijn.

Onze volgende stop? Een klein, intiem en goed verscholen tenten kamp in een zeer afgelegen deel van het park, en met goede wildstand. Maar veruit het meest aantrekkelijke van Musekese is het enthousiasme, de bezieling en de geweldige verhalen van Phil en Tyrone, de eigenaren en tevens gidsen.

Lower Zambezi National park

Het resterende deel van deze reis zullen we in het Lower Zambezi National Park verblijven. We vliegen vanaf Lusaka naar de Royal airstrip. Meteen wordt duidelijk dat dit gebied heel veel te bieden heeft. De komende dagen zien we ontelbare olifanten, grote kuddes met buffels en antilopen. Maar ook leeuwen en een luipaardmoeder met twee welpen.

Het is hier nooit stil, de geluiden van de ongerepte bush is rustgevende achtergrondmuziek.

Vooral in de nachten is het tevreden en op de stem van Churchill lijkende geknor van nijlpaarden een perfect slaap-muziekje. Chiawa Camp en Old Mondoro zijn eigendom van de familie Cummings, een van oorsprong Britse familie. Het is grappig om het verschil op te merken tussen het jonge-honden gedrag van Phil en Tyrone van Musekese en de keurige Britse gastvrijheid van de Cummings. Allebei leuk op een totaal verschillende manier.

We hebben in Chiawa Camp één van de meest gedenkwaardige diners gehad die we ooit in Afrika hebben meegemaakt: In een droge rivierbedding, aan de voet van een kalkachtige, metershoge oever en onder een inktzwarte hemel, besprenkeld met miljarden sterren. Toevalligerwijs was het de “vallende sterren” periode; Een haast magische ervaring. Per boot vertrekken we de volgende dag naar het intieme Ol Mondoro Bush Camp, dat wars van Chiawa luxe is en waar we een aantal mooie safari’s hebben gemaakt. Vooral de moerasachtige gebieden met miljoenen bloemen en waterlelies doen haast sprookjesachtig aan. Als ik terugdenk aan deze reis is het vooral water wat in me opkomt. Alleen al het bestaan van de parken in Zambia zou onmogelijk zijn zonder dat water. Het vormt het landschap en geeft aan alles wat er groeit en bloeit een bepaalde frisheid. De Kafue rivier die onstuimig van het noorden naar het zuiden stroomt en regelmatig onderbroken wordt door rotsen en uitstekende oevers en daarmee in contrast de kilometer-brede, majestueus stromende Zambezi rivier. En aan de overkant ligt Zimbabwe, waar het leven weer anders is.

Bekijk ook: Drie Landen Safari

De Drie Landen Safari gaat van Zuid-Afrika naar Zambia of Zimbabwe en Botswana. Van het bruisende Kaapstad naar de bulderende Victoria watervallen met tussendoor, de droom van iedere safari liefhebber, een meerdaags verblijf in het Kruger Nationaal Park en Chobe Nationaal Park.

Highlights: Kaapstad, Victoria watervallen, Zambezi rivier, Chobe NP (Botswana) en meer
Prijs v.a.: € 7.250,- p.p.

BEKIJK REIS