NO.4
THE AFRICAN LUXURY MAGAZINE
Spring/Summer 2020

Reisverslag van Liesbeth en Roelof Koch, April 2017

“Een giraf! En kijk daar, twee olifanten die ruzie lijken te hebben!” Opgewonden wezen we elkaar op de dieren, tot we beiden plots stilvielen. Want we waren nog maar net door de poort van park Welgevonden gereden, of we zagen pal naast de auto twee cheeta’s met hun bekken rood van het bloed van de waterbok die ze hadden gevangen en gegeten. Onze eerste ‘wauw’ van de vele die nog zouden volgen.

Welgevonden Game Reserve

Twee parken ten (noord-)westen van Johannesburg waren het doel van onze eerste safari-vakantie: niet te ver rijden vanaf het vliegveld en malariavrij. De eerste dagen hebben we doorgebracht in de lodge Mhondoro in Welgevonden Game Reserve, waar we ons na een bijzonder hartelijke verwelkoming en een zeer verrassend avondmaal in de ‘boma’ meteen thuis voelden. Alhoewel … onze kamer lag slechts een minuut lopen van het hoofdgebouw en toch verzekerde de ranger ons dat we die luttele meters niet alleen in het donker gingen afleggen. Huh? Mhondoro is een open kamp en onervaren als we waren, realiseerden we ons totaal niet wat er allemaal kan rondlopen of -kruipen daar. Toch even wennen dus. De volgende middag struinde inderdaad een olifant – die liever uit het zwembad dan uit de waterhole dronk – dwars tussen de afzonderlijk gelegen huisjes door. Iets wat in het donker dus ook kan gebeuren, alleen zie je hem dan niet.

De volgende morgen in alle vroegte hebben we onze eerste echte game drive beleefd; de eerste van de vele die nog zouden volgen en waarvan we geen genoeg bleken te kunnen krijgen. Als hobby natuurfotograaf kon ik mijn hart ophalen; de zebra’s leken zichzelf erg mooi te vinden en poseerden gewillig. Gnoes, koedoes, impala’s, neushoorns, olifanten, leeuwen en giraffen, fantastisch zoveel dieren als we al meteen hebben gezien en ik kon fotograferen. Hoewel de ‘big five’ niet als een must op ons lijstje stond, hadden we na een paar drives in dit bijzondere park op de buffel na alle dieren al afgevinkt. Ja, ook een luipaard dus, al was het een kortstondige ontmoeting.

Madikwe Game Reserve

In het tweede park, Madikwe Game Reserve, is de omgeving weer heel anders. En voelden we ons in Mhondoro lodge al als koning en koningin, in Jamala Madikwe lodge probeerden ze ons zo mogelijk nog meer te verwennen. Heel mooi is de waterhole die voor het hoofdgebouw ligt. Je zou bijna niet meer op game drive hoeven te gaan, zo vaak komen daar dieren drinken. In ons geval was het hoogtepunt na het riante ontbijt een grote kudde olifanten die er hun dorst kwamen lessen.

Ranger JP (een afkorting van zijn naam en iedereen noemde hem gemakshalve zo) heeft ons meegenomen op zoveel mooie trips dat alleen daarover al een boek volgeschreven zou kunnen worden. Prachtig gekleurde vogels die zich opwarmden in de vroege ochtendzon, volgevreten leeuwinnen die lagen ‘uit te buiken’ in de schaduw, een indrukwekkende ‘daggaboy’ (uit de kudde verstoten mannetjes buffel) verscholen in de struiken, olifanten die zich verdrongen rond een waterhole voor het lekkerste slokje water; elke rit zowel vroeg in de morgen als eind van de middag was weer anders. Soms spectaculair off road, soms onder een nog nooit gezien zo mooie sterrenhemel, soms gewoon genietend van de omgeving. Want niet alleen de dieren die we hebben gezien, ook het landschap was vaak adembenemend. Met een uitgestrektheid die wij in Nederland niet kennen, rode zandwegen die de steeds weer wisselende omgeving doorkruisten, het oranje licht van de avondzon dat over het grasland streek…Wauw, wat kan de natuur toch mooi zijn!

Toen we JP zeiden dat hij volgens ons de mooiste baan van de wereld heeft, reageerde hij, naar de natuur om ons heen wijzend: “Yes, because this is my office!”

Weer in die open auto te kunnen klimmen, om je heen te kunnen kijken of je iets ziet bewegen, het gevoel te hebben één te zijn met de natuur en nog mooiere foto’s te maken … Afrika, we can’t wait to come back!

Bekijk ook: 16-daagse luxe rondreis

De wilde pareltjes van Limpopo liggen her en der verspreid in deze nog redelijk onbekende, meest noordelijk gelegen provincie van Zuid-Afrika en vormen elk op zich een nog te ontdekken geheim op het gebied van wildernis, kunst, natuur en cultuur. Hier in het noorden van Zuid-Afrika begint het échte Afrika wordt wel gezegd.

Highlights: Jo’burg | Panoramaroute | Kruger NP | Soutpansbergen | Marakele NP
Prijs v.a.: € 4.850,- p.p.

BEKIJK REIS