Denk je aan Afrika, dan denk je aan safari. Maar welk land is het safari-land bij uitstek? Voor mij is dat zeker Botswana. Denk maar eens aan de uitgestrektheid van de Kalahari, de Okavango Delta of Chobe National Park. Tel daar de grote aantallen diersoorten bij die in dit land leven en je hebt de perfecte combinatie voor een onvergetelijk Afrikaans avontuur. In Botswana staan geen hekken om wilde dieren op een afstand te houden. Botswana is nog niet overspoeld door toerisme en hier beleef je nog het ultieme bushgevoel! Nog niet overtuigd? Ik was er onlangs en geef je graag zeven redenen waarom jij Botswana op je bucket list moet zetten.
1 – De Okavango Delta vanuit een mokoro
Een absolute must-see is de Okavango Delta. De Okavango Delta is het grootste inlandse watersysteem ter wereld. De bron begint in Angola en het water stroomt, via Namibië, naar Botswana en waaiert daar uit. Als in oktober de regen in Angola begint duurt het ongeveer twee maanden voordat het water Botswana bereikt. Pas na 9 maanden bereikt het water de uiteinden van de Delta-armen. Het water tovert de delta om in een prachtig groene oase. Je raadt het misschien al, hier zijn geen wegen, dus je moet er met een klein vliegtuigje naar toe.
De beste manier om de delta te ontdekken is om in een mokoro te stappen. Oppassen dat je niet in het water valt want ze zijn heel smal. Deze traditionele kano’s zijn ondiep en hierdoor kun je ver de Delta in varen. Je gids en stuurman staat achterop te punteren en jij glijdt geruisloos door het water. Wat een sensatie! Je lijkt één te worden met de natuur. De kanalen zijn soms heel smal en je ziet op sommige plekken zelfs duidelijk olifantenpaden tussen het papyruswoud. Op een mooi plekje, mits er geen nijlpaarden zijn, ga je aan land om te genieten van een mooie zonsondergang.
2 – Bushwalks
Als je aan safari denkt denk je misschien automatisch aan een jeep met een ranger, een verrekijker bij de hand en op het puntje van de bank proberen nog eerder wild te spotten dan de ranger. Maar je kunt ook zonder jeep en met een gids op safari gaan, een bushwalk heet dat.
Tijdens mijn verblijf heb ik zo’n bushwalk gemaakt. Het is echt heel bijzonder om te voet Afrika ’s indrukwekkendste dieren zoals olifanten en buffels te benaderen. Uiteraard krijg je voordat je gaat wandelen een uitgebreide veiligheidsinstructie en zijn er strenge regels waar je je aan moet houden. Zo loop je bijvoorbeeld in één lijn achter de gids aan, mag je niet praten en moet je goed op de gebaren van de gids letten. En vergeet vooral niet de belangrijkste regel in Afrika: “Everything that runs, is food.” Vooral ook omdat de mens het langzaamste zoogdier op aarde is, volgens onze gids.
3 – Wilde honden spotten
In Moremi Game Reserve en het aangrenzende Khwai concessie, gelegen in het oostelijke deel van de Okavango Delta, leven naar schatting nog zo’n 150 tot 200 wilde honden. Het park beslaat ongeveer 5.000 km2, dus als je ze persé wil zien, dan komt daar zeker een dosis geluk bij kijken. En ik was zo’n gelukkige! Een roedel van 12 wilde honden rende over de savanne en wij volgden -in een jeep hoor- met hoge snelheid en met mijn camera in de aanslag. De groep maakte jacht op een impala. Toen het dier eenmaal gedood was maakten de wilde honden, volgens een strikte hiërarchie, de impala snel soldaat om daarna weer in rap tempo achter de volgende maaltijd aan te rennen. Vele kilometers verder hielden de honden even rust en konden we ze van dichtbij bewonderen maar vooral ruiken. Genoeg spanning voor vandaag en terug naar ons luxe bushcamp voor een welverdiende maaltijd en een heerlijk glas koele witte wijn.
4 – Leopard kill
Waren we nog maar nèt bekomen van de jacht van de vorige namiddag, was het de volgende ochtend meteen weer raak. En we hoefden er niet eens voor op pad want het was op een steenworp afstand van het kamp. Een luipaard had een impala gevangen en een boom ingetrokken zodat zijn maaltje veilig is voor andere roofdieren. Het luipaard lag lekker te genieten van zijn prooi, maar liet per ongeluk een mooi stuk vlees vallen. Op dat moment schoot er vanuit de bosjes onder de boom een hyena tevoorschijn. Hyena’s zijn echte opportunisten. Als zij in de gaten hebben dat er mogelijk iets te halen valt, kunnen zij met gemak een hele dag in de buurt blijven wachten. Een stukje vlees dat zomaar naar beneden valt is precies waar het de hyena om te doen is. Het luipaard was niet op zijn gemak door de aanwezigheid van de hyena en probeerde de dief al boos blazend weg te jagen.
5 – Een walhalla voor vogelliefhebbers
Wel eens van de Scotopelia Peli gehoord? Het spotten van deze Pels visuil was toch echt het hoogtepunt van mijn verblijf in het Kwando Lebala Camp, gelegen in het zuiden van de 232.000 hectare tellende Kwando privé concessie. Deze uil met zijn kale poten zie je maar zelden. Lebala betekent in het Setswana “grote open vlakte”. Het is hier een walhalla voor vogelspotters want er komen hier meer dan 450 soorten vogels voor. Neem een goede verrekijker mee, want zelfs als de vogels redelijk dichtbij zijn, kun je met de verrekijker de prachtige details zien.
6 – Kiekje maken in tijdens ‘golden hour’
Foto’s maken tijden het Afrikaanse ‘golden hour’, ofwel de zonsondergang. In Afrika gaat de zon veel sneller onder dan in Europa dus het is belangrijk om vooraf de instellingen van je camera door te nemen. Daarmee ben je verzekerd van een mooi resultaat. Een zonsondergang is vaak kleurrijker dan een zonsopkomst doordat er ’s avonds meer stof in de atmosfeer zit, zeker in de periode dat het warmer is. Door gebruik te maken van een groothoeklens kan je meer van je omgeving op de foto krijgen dan met andere lenzen. Als je toch met een telelens fotografeert kun je bijvoorbeeld een boom voor de zon plaatsen voor een mooi silhouet in de foto. Wees goed voorbereid, dan is de kans op succes aanzienlijk groter en geniet je thuis nog steeds van je safari!
7 – De minder bekende wildmigratie van Afrika
In de Afrikaanse zomer kun je getuige zijn van de op één na grootste migratie ter wereld. In die periode namelijk trekken zo’n 25.000 zebra’s van de Okavango Delta naar de graziger weiden van Makgadikgadi. En dat zijn best verwarrend veel strepen. Deze tocht is zo’n 50 jaar geleden door mensenhanden onmogelijk gemaakt door land te omheinen ten behoeve van de veeteelt. De zebra’s zijn toen praktisch uitgestorven omdat ze geen toegang meer hadden tot gras. Een aantal jaren geleden echter zijn de omheiningen weggehaald en zijn de zebra’s weer in grote getalen gaan reizen naar de grazige weiden van de Makgadikgadi. Een succesvol voorbeeld van één van de vele projecten van de regering van Botswana met als doel de oorspronkelijke omgeving te behouden voor de vele komende generaties.
Èn? Ben je al overtuigd na het lezen van al deze redenen? Zo niet, dan hier nog wat algemene weetjes:
In Botswana kent men een droog seizoen en een regenseizoen. De allerbeste reistijd voor Botswana is de winterperiode van mei t/m oktober. Op het zuidelijk halfrond is het dan winter. De temperaturen in de winterperiode liggen overdag tussen de 25 en 30°. ’s Avonds kan het kwik dan wel dalen tot zo’n 6°, dus wel een dikke trui inpakken.
De winter is ook een goede periode omdat de dieren in de wildparken dan het beste te observeren zijn. Door de droogte is de vegetatie minder en dat maakt de kans om wilde dieren te zien groter. De beesten trekken naar waterbronnen waardoor je vaak veel dieren bij elkaar ziet. Perfect voor een mooie safari!
Toch is de natuur in Botswana in en vlak na het regenseizoen op z’n hoogtepunt. Het landschap is prachtig groen en aan de hemel trekken spectaculaire wolkenpartijen voorbij. Er wordt in deze periode veel jonge dieren geboren en dat trekt vervolgens weer roofdieren aan.
Je kunt je reis naar Botswana perfect combineren met een bezoek aan de Victoria Falls. Je kunt de watervallen het hele jaar bezoeken, maar in april en mei, na de regentijd, zijn de watervallen extra spectaculair. Aan het einde van de droge tijd, in oktober en november, stroomt er nog maar relatief weinig water over de rand van de watervallen, maar dan kan je weer uitstekend in Devils pool liggen, een klein badje aan de rand van de watervallen. Alleen voor de superstoeren! Deze heb ik inmiddels al kunnen afstrepen van mijn bucket list. Nu jij nog?
Bekijk ook: Onze voorbeeldreizen naar Botswana